Görme Bozukluğu

MS HASTALARINDA GÖRME BOZUKLUĞU

MS hastalarında, göz ile beyin arasındaki optik sinirlerde oluşan problemler görme yetisinin azalmasına yol açmaktadır. MS hastalarında ilk belirtiler görme bozukluğu ile başlar. Görme bulanıklığı ile beraber gözlerde ağrı da olabilir. Alın bölgesinde baş ağrısı ve göz küresinde hassasiyet, gözün içinde veya çevresinde genellikle göz hareketleri ile artan ağrı veya rahatsızlık hissi görülebilir. Yorgunlukla bu durum şiddetlenebilir. Bu nedenle, MS hastalarının gün içerisinde gözlerini dinlendirmeleri hissettikleri ağrıların da azalmasına yardımcı olur.

Bunların yanı sıra, MS hastalarında çift görme, bulanık görme ve renkleri soluk görme gibi belirtilerle de sıklıkla karşılaşılabilir. Örneğin, kırmızı renk soluk veya gri görünebilir. İnce beyaz veya renkli ışık çakmaları, pırıltılı görme şikayetleri oluşabilir.

Çift görme ise göz hareketlerini kontrol eden sinirler hasar gördüğünde ortaya çıkar. Göz, hareketlerini artık koordine edemez. Hastaların görüş alanında yan yana iki görüntü veya üst üste bir görüntü oluşturabilir. Çift görme nedeniyle görüş alanındaki derinlik de bozulacağı için hastalarda denge kaybı görülebilir. Kitap okumak ya da araba kullanmak zorlaşabilir.

MS hastalarında karşılaşılan bir diğer göz problemi; görüşü bozabilecek istemsiz ve kontrolsüz göz hareketleridir. Bu hareketler genellikle hızlıdır ve yukarı-aşağı, yan yana veya yuvarlak çizerek oluşabilir. Hastalar dünya hareket ediyormuş gibi hissedebilir.

Göz sağlığı için düzenli doktor kontrolüne önem verilmelidir.

gorme

GÖRME BOZUKLUĞU İLERLEDİYSE EV VEYA İŞ YERİNDE NASIL ÖNLEMLER ALINABİLİR?

  • Eşyalar daha kolay bulunabilecek şekilde yerleştirilebilir.
  • Aydınlatma araçlarının sayısı ya da gücü artırılabilir.
  • Parlayan eşyalar ortadan kaldırılabilir.
  • Kapılara, koridorlara veya basamaklara daha iyi fark edilebilmesi için kontrast renklerde işaretler konulabilir.
  • Okunacak her şeyi (kitap, gazete, saat, ajanda vb. gibi) büyük puntolarda okunması tercih edilebilir.
  • Çantada veya çekmecede, ihtiyaç anında kullanılmak üzere bir el feneri bulundurmakta yarar vardır.

Bu sayfayı inceleyenler

aşağıdaki içerikleri de inceledi

Yorgunluk

MS hastalığının en ciddi belirtilerinden bir tanesi yorgunluktur.

Detaylı İncele

Titreme

Titreme; kol, bacak ve başın istem dışı ritmik şekilde hareket etmesidir. MS’te tedavi edilmesi en zor belirtilerden birisidir.

Detaylı İncele