MS ve Hamilelik
MS ve Hamilelik: MS, Anne veya Çocuk İçin Bir Risk Oluşturur mu?
Dünyaya bir çocuk getirmek, önemli bir sorumluluktur. MS'li bireyler de bu kararı almada dikkatli davranmalıdırlar. Çoğu MS’li birey, bebeklerinin MS’ten etkileneceğini düşünse de MS; hamileliği ve sağlıklı çocuk sahibi olmayı etkilememektedir.
MS, çocuk sahibi olmaya engel değildir. MS hastaları, doğru koşullar sağlandığında düzenli doktor kontrolü ile birlikte çocuk sahibi olabilirler.1 ,2
MS hastası kadınların gebelik dönemi düzenli hekim kontrolleriyle birlikte normal ve sağlıklı bir şekilde seyredebilir. Jinekolojik komplikasyon riskinde artış beklenmez. MS’li kadınların düşük yapma, erken veya problemli doğum olasılığı; sağlıklı kadınlardan daha yüksek değildir. MS'li annelerin çocukları, biraz daha düşük kiloda olabilir.
Bilinmesi Gerekenler
Nörolojik olarak bakıldığında, MS'li bireylerin gebeliği otomatik olarak yüksek riskli gebelik olarak kabul edilmez. Yine de düzenli doktor kontrolü aksatılmamalıdır. Bu kontroller; jinekoloji uzmanınızın olası komplikasyonları saptayabilmesi ve gerekirse müdahale edebilmesi için çok önemlidir.
Aşağıdakiler, MS hastalarında hamilelik için yüksek risk doğurabilir:
- Ağır MS seyri
- MS belirtilerinin yüksek sıklıkta nüksetmesi
- MS nedeniyle görülen ileri düzeyde belirtiler
- Önceki hamileliklerde yaşanan MS belirtileri
MS ve Hamilelik:
Hamileliğin genellikle MS seyrinde olumsuz bir etkisi yoktur. Tam tersine, MS belirtilerinin nüksetme oranının hamilelik sırasında azaldığı gözlemlenmektedir. Bunun nedeni hormonal değişikliklerdir. Çalışmalar, hamileliğin üçüncü ayında belirtilerin görülme oranının %80'e kadar düştüğünü göstermektedir. Pek çok bebek bekleyen anne, bu süre boyunca kendini iyi hisseder ve sadece yaklaşık %25'inde MS belirtileri görülür. Doğumdan sonra ise belirtiler önemli ölçüde artış gösterebilir. Kadınların yaklaşık %30'unda, doğumdan sonraki ilk üç ay içinde MS belirtileri ortaya çıkabilir. Yeni annelerin yarısında ise doğumdan sonraki ilk yıl belirtiler nüksedebilir.1 Daha önce mesane sorunları yaşayan kişilerin, hamilelik sırasında bu şikayetleri artış gösterebilir.
Hamilelik esnasında tedaviye düzenli bir şekilde devam edilmeli ve düzenli doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Alınan ilaçlardaki bazı aktif maddeler bebeğe zarar verebilir. Konuyla ilgili daha etkili ve doğru bir yönlendirme için hekiminize danışabilirsiniz3
Özetle:
MS ile birlikte hamilelik, anne veya bebek için yüksek risk taşımamaktadır. Doğru ve sağlıklı koşullar sağlandığında çocuğun gelişmesi normal bir şekilde ilerler ve annede MS belirtilerinin görülme oranı ve sıklığı genellikle azalır.