İş Hayatı
MS hastaları günlük aktivitelerini, sosyal işlerini ve mesleklerini istiyorlarsa devam ettirebilirler.
MS hastası için önemli olan nerede ve hangi koşullar altında çalışacağıdır.
İş yerinde gerekli düzenlemeler yapılarak enerji harcamayı artıracak faktörler ortadan kaldırılabilir. Örneğin; uzanma, eğilme, tırmanma ve taşıma gibi aktiviteler yapılmasına gerek kalmayacak şekilde çalışma ortamı düzenlenebilir.
Eğer MS hastası tüm gün ayakta çalışmayı gerektiren bir işte çalışıyorsa mümkünse, aynı iş yerinde oturarak yapabileceği başka bir işe geçebilir. Masa başında çalışıyorsa oturduğu sandalyenin vücuduna ergonomik olmasına dikkat edilmelidir.
Çalışma süresince her saat başı 10 dakika mola verilmeli, serin tutacak hava veya giysi ayarlanmalı ve toplantılar arasına mutlaka zaman koyulmalıdır.
Gerektiğinde arkadaşlardan yardım alınması ve işlerin mümkün olduğu kadar paylaşılması önerilir.
MS’liler meslek seçimlerinde nelere dikkat etmeli?
MS hastaları uygun mesleklerde ve uygun ortamlarda çalışabilir, iş yaşamlarına devam edebilirler. Önemli olan nerede ve hangi koşullar altında çalışacaklarıdır. Özellikle meslek seçiminde fazla enerji gerektirmeyen, yürüme, tırmanma, uzanma, eğilme ve taşıma gibi aktiviteler yapılmasına gerek olmayan meslek kolları olmasına dikkat edilmelidir.
İş yerinde oturulan sandalyenin vücuduna tam uygun ve ergonomik olmasına dikkat edilmesi, çalışma ortamının çok sıcak olmaması ve mümkün olduğunca her saat başı 10 dakika mola verilmesi tavsiye edilir.
MS’li raporu varsa hangi meslekleri yapmamalı?
Raporu olan MS hastalarının, özellikle çok fazla enerji gerektiren, uzun süre ayakta durulan veya uzun süre yürüme gerektiren meslekleri yapması uygun görülmemektedir. Seçilecek olan meslek kolunda ağır taşımak, eğilmek, kalkmak, uzanmak, tırmanmak gibi aktiviteler gerekmemeli; ulaşımı rahat, asansörü olan işyeri olmasına dikkat edilmelidir.
MS hastalığı duyusal, görme, yürüme, konuşma ve denge bozukluğuna ilişkin birçok fiziksel probleme sebep olmaktadır. Hastalığın ilerleyişine bağlı engellilik durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda da kamu ve özel sektörde engelli olarak çalışılabileceği unutulmamalıdır.