MS ve Migren
Birçok MS hastası, migren sıkıntıları yaşamaktadır. Bunun önüne geçmek için migreni iyi bilmek ve önlem almak gerekir.
Migren dünya çapında çok yaygın bir hastalıktır ve yetişkinlerin yüzde 15'ini etkilemektedir. Bunların yüzde 12-14'ü kadın ve yüzde 8'i ise erkektir. Migren; MS'li kişilerde, diğer kişilere göre daha yaygın görülür.1
MS’li bireylerde neden migren görülür?
Çoğu kişi, MS’in yanı sıra neden migren sorunu da yaşadığını merak etmektedir. Bunun nedeni, her iki hastalığın da sinir iltihabı ile ilişkili olmasıdır. Migren; kronik enflamatuvar romatizmal hastalıklar, enflamatuvar bağırsak hastalıkları ve MS gibi çeşitli kronik enflamatuvar hastalıklarla ilişkilidir. Bu nedenle migren, bu hastalıklara sahip insanlarda diğer kişilere göre iki kat daha yaygın görülmektedir.2,3 MS ile migren arasında bir bağlantı olmasının nedeni henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Araştırmacılar; sitokinler ve bağırsak mikrobiyomu gibi enflamatuvar habercilerin migren üzerinde etkili olduğundan şüphelenmektedir.
Akut bir migren atağında ne yardımcı olabilir?
MS'li kişilerin baş ağrıları ve migrenleri; MS'in öncesinde, başında veya MS sırasında meydana gelebilir. MS, beynin belirli bir alanını (beyin sapı) etkiliyorsa; migren atakları genellikle MS atakları sırasında meydana gelir. Ancak baş ağrılarının ne zaman ve neden meydana geldiğinden bağımsız olarak yaşam kalitesini mümkün olduğunca iyi şekilde muhafaza etmek için, bunları tedavi etmek önemlidir.4,5 Tedavide ilaçlar ve ilaç dışı önlemler birlikte kullanılmalıdır. Bunun nedeni; yaşam tarzının atakların gücü ve sıklığı üzerinde büyük bir etkisi olmasıdır.1
Migren atakları esnasında, kişiler mümkün olduğunca karanlık ve sessiz bir odaya geçmelidirler. Uyku da migren ataklarını atlatmada çoğu kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında, soğuk kompres yöntemi de sıklıkla tercih edilir. Uyku, dinlenme ve karanlık ortamlar; migreni ataklarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır.6 Bu genel önlemler yeterli olmadığında, ağrıyı azaltmak için ilaç kullanılabilir.
Migren ataklarına karşı önlemler
Bir kişi ayda üçten fazla migren sorunu yaşıyorsa, tıbbi bir destek alması gerekir. Kişi, bu konuda doktoruna danışmalıdır.
Buna ek olarak, aşağıdaki yöntemler de atakları önlemede yardımcı olabilir:
- Alkol, düzensiz uyku veya stres gibi belirli faktörlerden (tetikleyiciler) kaçınmak.
- Doktorunuz önereceği yürüyüş, koşu, yüzme veya bisiklete binme gibi dayanıklılık egzersizlerini düzenli olarak yapmak.
- Bu önlemleri stresle başa çıkma eğitimi gibi psikolojik ve davranışsal tedaviyle birleştirmek.1
Ayrıca, kişilerin belirtileri bir günlük, haftalık ya da aylık olarak kaydetmeleri; migrenin tetikleyicileri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar. Bunu yapmak için çeşitli internet siteleri veya akıllı telefonlardaki uygulamalarda migren günlükleri bulunmaktadır.7 Ayrıntılı bilgi için lütfen hekiminize danışınız.