MS’te Egzersiz Planı

Dengeli ve dinç bir zihin, her birey için çok sağlıklıdır. Olumlu ve rahat bir tutum sergilemek, MS hastalarının hayatlarını yönetme biçimini iyileştirir.

Çeşitli rahatlama teknikleri ve egzersizler, MS’li bireylerin gündelik zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olur. Aynı zamanda stresi azaltmayı ve duyguları kontrol altında tutmayı kolaylaştırır.

MS ve Egzersiz

MS'li Kişiler İçin Rahatlama Yöntemleri

MS hastaları, aşağıdaki yöntemleri deneyerek kendilerini en çok rahatlatan yolu bulabilirler:1-5

Bilinçli farkındalık temelli stres azaltma (MBSR)
Dikkati, içinde bulunulan ana yönlendirmek ve her anı yargılamadan kabul etmek.

Feldenkrais yöntemi
Davranışların farkına vararak hareketliliği ve kabul edilmiş davranışları geliştirmek.

Meditasyon
Dikkati iç dünyaya doğru yoğunlaştırarak endişelerden uzaklaşmak.

Otojenik eğitim (AT)
Düşünceleri kontrol ederek vücudu rahatlama durumuna getirmek.

Nefes egzersizleri
Bilinçli nefes alıp vermek bile sinir sisteminizi dengelemeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Gerginliği azaltmak için masaj yaptırmak.

Progresif kas gevşemesi (PMR)
Kasları doğru biçimde sıkarak ve gevşeterek hem kas hem de duygusal gerginliğini azaltmak

Qigong
Dikkati vererek nefes almak ve eş zamanlı olarak yavaş hareketler yapmak; vücutta stres nedeniyle tıkanan enerji akışını geri kazanabilme yeteneğini güçlendirir.

Tai Chi
Nefes alıp vererek ve hareketleri bilinçli bir şekilde kontrol edin ve iç huzura ulaşmak için zihninizi boşaltın. Egzersiz ve nefes alma, sinirleri rahatlatır ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Yoga
Meditasyon, fiziksel hareket ve nefes egzersizleri; kişilerin rahatlamasını sağlar. Yoga, aynı zamanda kasları kuvvetlendirir, duruşu ve dengeyi geliştirir.

MS’li bireyler, doktorlarının önerisiyle kendileri için en doğru rahatlama yöntemini bulduktan sonra bunu tutarlı bir şekilde uygulamaya çalışmalıdır. Özellikle, stresli dönemlerde kişilerin kendisi için bir şeyler yapması önemlidir.

Stres Nedir?

Stres, kelime olarak basınç veya gerilim anlamına gelir. Bu terim, aslında sadece harici uyaranlara yönelik fiziksel ve psikolojik reaksiyonları ifade eder. Stres, daima yaşamın bir parçası olmuştur; ancak kötü bir şey değildir. Amacı kişinin motivasyonunu artırmaktır.

Stresli durumlarda vücut birçok hormon salgılar: kortizol, adrenalin ve noradrenalin. Bu hormonlar, nabzınızı ve kan basıncınızı yükseltir. Kaslarda kan dolaşımı artar ve duyular keskinleşir. Vücut harekete geçmeye hazır hale gelir. Bununla birlikte, stres hormonları fiziksel eforla azalmazsa hormon seviyeleri yüksek seyretmeye devam eder ve sonuçta, sürekli gerilim ve stres hissedilir.

Her stres aynı değildir ve farklı insanlar tarafından farklı algılanır. Bir kişi için ağır bir yük olabilecek şey, başka bir kişi için sadece aşılacak bir zorluk olabilir. Bu nedenle psikologlar pozitif stres ile negatif stres arasında ayrım yapar.

Özetle:

Rahatlama yöntemleri, MS'li kişilerin günlük streslerden uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Size en uygun rahatlama yöntemi için doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyiniz.

Bu sayfayı inceleyenler

aşağıdaki içerikleri de inceledi

Egzersiz

Düzenli egzersiz yapmak, MS hastalarının kendilerini iyi hissetmesine ve yaşam kalitelerini artırmasına yardımcı olur.

Detaylı İncele

Yorgunluk

Yorgunluk, MS hastalarının en sık yaşadığı belirtilerden birisidir. Anormal yorgunluk hissi ve enerji kaybı olarak yaşanmaktadır.

Detaylı İncele